maanantai 16. helmikuuta 2015

365 puuhaa, maaliskuu

Ja puuhia maaliskuulle. On tainnut kyllä tulla samojakin puuhia näihin, mutta ne ovatkin olleet meillä mieluisimmat.
Tossa yhtenä päivänä testattiin maistavatko lapset silmät kiinni purjon ja sipulin eron, kun molempia oltiin laittamassa ruokaa ja hyvää vauhtia olivat kaikki purjon ja sipulin palat katoamassa leikkuulaudalta. Vaikea oli kuulemma tunnistaa kummasta oli kysymys, erityisesti palojen ollessa pieniä.

Pakko vielä tähän kertoa, että näin iglun teko koneen ja oli heti pakko kattella hintaa josko sellaisen saisi vaikka jonkun kanssa yhdessä hankittua, mutta hintaa oli ainakin vielä 200-300 euro eli aika kallis muutaman päivän touhuksi. Sitten kyllä aloin miettimään sitäkin miten hauskaa sen kanssa touhuilu voisi olla. Meillä menee kuitenkin yhden yön reissuun helposti enempi rahaa ja jos joku muukin perhe siitä innostuisi olisi hankinnasta jo puolet maksettu. Säilytys pitäisi sitten vielä miettiä.

Ja sitten näihin puuhiin eli maaliskuulle touhuilua!

-Isin synttärikortin askartelua. Eli meillä on isin synttärit heti maaliskuun alussa.

-Iskalle tehdään varmaan kakkukin. Lisäksi ajattelin, että lasten kanssa voisi tehdä vielä silloin aamusämpylätkin. Ehkäpä sydämen muotoisen ja mielikuvitusta käyttäen lisää

-Retki kalatiskille. Meidän lähikaupassa on pieni kalatiski, mutta jos veisi lapset kattelemaan vähän isompaa kalatiskiä niin näkisivät kuinka iso valikoima kalojakin on. Nyt on kuitenkin yritetty tehdä enemmän kalaruokia (ohjeiden kirjoitus tänne on vaan vähän jäänyt).

-Askartelupäivä elikkä kaikkia kerättyjä askartelutarvikkeita pöydälle ja niistä tehdään jotain mitä lasten mieleen tulee ja siis todellakin kauan ja rauhassa.

-Kirjastoon

-Uimahalliin

- Sadutus

- Kevään merkkejä etsimään. Jostakin nettisivuilta pitäisi löytyä sellaisia valmiita kaavakkeitakin. Mutta ajattelin että tehdään oma hyödyntämällä vanhoja lehtiä.

- Kirjastosta voisi tuoda jonkun kirjan jossa on tietoa liikenteessä liikkumisesta. Muistaakseni Miinasta ja Manustakin löytyy joku liikennekirja. Ja sitä myötä taas mietitään liikenteessä liikkumista. Sekä pyörä kevät kuntoon, jos lumet ehtii sulaa loppu kuuhun mennessä.

-Mitä jos syttyy tulipalo? Tajusin juuri yhtenä päivänä ettei minun lapseni varmaan tiedä mitä on tehtävä, jos syttyy tulipalo. Meillä on kuitenkin useampi tulisijakin kotona.

-Metsäretki kera liikunta radan eli mistä voisi hypätä ja minkä päälle kiivetä jne...

-Taikataikina

-Pillillä ja hammasharjalla maalaamista; Juuri vaihdoimme uudet hammasharjat niin saamme vanhoilla maalailla esim roiskemaalausta.

-Sitten niitä paperi ja leikkaustehtäviä. Nyt oli kova into juuri tehdä pahvista sellaisia "palapeliä" jonka yläosaan tuli numero ja alaosaan yhtämonta kuvaa esim. lehdistä leikattuja hedelmiä. Niitä sitten molemmat lapset tekivät.

- Spiraalin leikkaamista eli ympyrästä spiraaliksi ja se kiinnitetään kissan niin sille saadaan häntä. Ehkäpä saamme tästä jo ensimmäisen pääsiäis-askartelun.

-Rusettit kaikkiin nauhakenkiin. Ensin harjoitellaan ja sitten laitetaan kenkiä ympäri huonetta ja nauhakenkiin olisi saa´va rusetit.

-Musiikki vaikuttaa tunnelmaan: Yhtenä päivänä tätä jo kokeiltiin, kun poika pelkäsi yhtä ohjelmaa. Sitten otin siitä äänen pois ja hän huomasi kuinka musiikki oli tehnyt siitä pelottavan. Nyt ajattelin soittaa surullisia ja iloisia musiikkeja ja sitten maalataan tai muovaillaan samalla.

-Pää-olkapää-polvet musiikki ja liikunta leikkejä.

-Jääpalaleikkiä. Miten jäät sulavat, loiskuvat, liukuvat kelluvat jne... Ei ollakaan vielä koitettu.

-Siemeniä purkkiin. Tää on kyllä niin kivaa puuhaa. Melkein mitä vaan voi istutella ja erilaisiin purkkeihin ja vaikka sukkahousuista leikattuun palaseen. Vanhaan rikkinäiseen kumppariin jne...

- Pallo. Ihan mitä vaan palloilua. Maaliin potkuja, vieritystä, heittelyä jne... Tähän sitten voikin ottaa ihan millaisia vaan palloja. Vaikkapa sanomalehdestä tehdyn rutun. Tuossa voi heitellä toki noppaakin jos on iso noppa. Meillä lapset ovat tehneet maitopurkkien pohjaosista noppia eli kahdesta pestystä maitopurkista leikataan pohjan korkuiset pohjat ja ne laitetaan sisälkkäin ja päälle numerot.

-Kuvia joista pala pois. Saman kokoisille pahvipaloille liimataan lehdistä selkeitä isoja kuvia ja niiden kulmasta leikataan samankokoinen pala pois. Palat sekoitetaan ja ei kun kokoamaan. Kun kuvia on paljon voi siinä olla haastetta neljä vuotiaallekin. Jos haluaa voi ottaa aikaakin. Meillä ainakin niiden korttien teosta ainakin innostuttaisiin ja pikkusiskollekin löytyy puuhaa.

-Siivotaan kenkähylly. Mahtavaa parien etsimispuuhaa erityisesti meidän tyttöselle. Meillä on iso kenkähylly joten siinä saa isoveli olla avuksi. Ylpeä apulainen!

-Samalla idealla. Tehdään pikkusiskolle palapeli.

- Avaimen piilotus -leikki. Molemmat tykkää etsiä esim nallea joka on piilossa huoneessa. Leikin tätä lasten kanssa välillä kylässä jossa ei ole muita lapsia ja haluan hetken jutella jonkun aikuisen kanssa vielä ennen lähtöä, kun lapset eivät enää jaksaisi olla.

-Mistä ääni kuuluu? Erilaisia esineitä joista saadaan kuulumaan ääni. Ja lapset kuuntelevat sen silmät kiinni ja sitten mietitään mikä esine ja miten. Putosiko esine vai koputinko sillä pöytää...

- Silmät kiinni maistamista. Poika on välillä ennakkoluuloinen, mutta tämä herättää kiinnostuksen. Ensin esittelen silmät auki mitä maistellaan.

- Revi. Repiminen on yllättävän vaikeaa, kun olisi saatava muoto aikaan. Me revitään jo nyt joulukortteihin sydämiä jos ehdimme.

- Ompelukuva. Itsetehdyssä on luonnetta.

-Pistelykuva. Näitäkin voi hyödyntää korteissa.

-Kun kirjaimet kiinnostaa leikataan niitä mainoksista.

Ja sitten aletaan valmistautua pääsiäiseen: askarteluja, satuja, tehtäviä, leipomista, kirjoja, värityskuvia, näyttelemistä, sorminukkeja, varjokuvia, trullitteluasut jne... Jotain voi tehdä jo nyt ja loppuja sitten lähempänä. Kohta saa istuttaa ohrankin, jos sitä istuttaa... Toivottavasti saan näistä jutuista paljon kuvia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti