tiistai 25. marraskuuta 2014

365 puuhaa, joulukuu

Heissan!

Kirjoittelen tänne taasen seuraavalle kuukaudelle touhuamista meidän 3v:n kanssa.

joulukuu

Toivottavasti päästään ulos ja saadaan tehdä luontoretkiä, pulkkaillaan, kelkkaillaan, hiihdetään, luistellaan ja tehdään kaikkia lumijuttuja. Useat lumienkelit on jo pihalle tehtykin, mutta enempää lunta ei ole saatu.

Piimämaalaus:
Tänäkin vuonna maalailemme pensseleillä ja piimällä ikkunaan. Viimeksi meillä oli puoli vuotta vanha pikkusiskokin mukana. Pitäis kokeilla hammastahnalla maalaamistakin, mutta piimää meillä on aina hieman ylimääräistäkin.

Joulutähtien leikkaamista:
Elikkä näitä perinteisiä silkkipaperitähtiä. Tehdään ne kyllä leivinpaperin paloista, koska olemme ostaneet arkkipaperia ja ne ovat ihan liian isoja uunipellille niin leikoin niistä reunaa pois ja siksi käytämme niitä tähänkin.

Sorminuket:
Materiaalia en ole vielä päättänyt. Ne saavat varmaan tarinankin, kun poika on niin innokas satusetä.

Joulukuusen ketju:
Paperisuikaleista rinkuloja ja niitä yhteen. Ajattelin, että koitetaan mainospaperia tai sanomalehteä näin kierrätyshengessä.

Joulukortteja:
Materiaalia on jo varattu ja lapset saavat itse säveltää niistä kortit. Jonkun kortin voisi kokeilla niin, että leikotaan muotoja ja niitä yhdistämällä tehdään kuvia esim. kolmesta kolmiosta saa kivan kuusen ja neliöistä lahjoja.

Valoa ulos:
Viedään pimeällä lyhty ulos tai lumisella säällä tehdään lumilyhty. Tähän on kiva yhdistellä tonttujen käynti tai muuta satuilua.

Karkkipurkki:
Tehdään jonkinlainen purkki jouluksi karkeille. Kun en lasten anna hirveästi syödä karkkeja saavat lapset aattona purkillisen haluamiaan karkkeja ja niillä sitten pärjäillään aatto. Pojalla oli jo jonkin näköinen dinosaurausidea tähän.

Origami:
Taittelemme pieniä laatikoita lahjojen paketointiin pienille lahjoille. Vanhat julisteet ovat hyviä tähän tarkoitukseen. Ei haittaa vaikka hieman on revennyt tai rutussa joku kulma.

Etsi tonttuja:
Pieniä tonttuja on piiloteltu ympäri asuntoa ja niitä etsitään. Löytyyköhän kaikki ennen joulua. Tuota on leikitty myös avaimen piilotus -leikin tavoin.

Joululauluja:
Joululauluja soimaan. Kirjastolta kun lainaa cd:n voi harjoitella jonkin uudenkin laulun. Tähän on käytetty myös soittimia seuraksi.

Pikkujoulu:
Meidän perheellä on perinteenä pitää pikkujoulu johon kuuluu herkut ja jouluinen leffa. Olemme mieheni kanssa aloittaneet tämän perinteen sellaisena vuonna, kun ehdimme viettää yhdessä vähemmän aikaa. Silloin oli ihanaa kaivautua toisen kainaloon herkuttelemaan ja katsomaan leffaa. Nyt tietysti kattellaan lasten joululeffoja.

Piparitalo:
En ole tehnyt muistaakseni kuin kerran piparitalon ja nyt ajattelin väsätä sellaisen lasten kanssa. Suunnitellaan yhdessä ja leivotaan. Itsekseni liitän osat ja koristellaan yhdessä. Vaihtoehtona on tehdä pienet talot molemmille ja piparitikkareita. Tikkarit ajattelin toteuttaa grillitikkuun niin, että jo paistamisvaiheessa laitan grillitikun molemmin puolin piparin ja jäähtymisen jälkeen koristellaan.

Muistipeli:
Piirtelemme kortteja ja kopioin ne joten saamme kaksi samanlaista korttia. Koska pienemmäin piirustukset eivät vielä ole kovin esittäviä niin hän saa käyttää eri värejä.

Hautausmaalle:
Monta sukulaista on kuollut mm. lasten serkku, mummu ja isoisi sekä meidän vanhempien isovanhempia. Heitä muistellaan muutenkin kuvista vaikka lapset eivät ole tavanneet kuin isoisin. Ja hänetkin vain poikamme. Hautausmaahan on muutenkin kaunis hiljentymispaikka.

Tonttutanssi:
Lapset ovat aina innokkaita tanssimaan ja keksimään tansseja. Se onkin tehokasta liikuntaa. Ja taas tulee esityksiä.

Taikasauvan teko:
Eipä paljon tarvita, kun leikki on valmis ja askarteluhan on aina hauskaa. Sanomalehdestä pyörittelemme kepit. Koristellaan ja lisätään kärkeen kuviot esim. tähti ja siitä vielä roikkumaan nauhoja. Tähän sopivia nauhoja olen saanut vaatteissa roikkuvista hintalapuista. Mieheni vaatteiden hintalaput roikkuvat usein silkkinauhan tyylisissä naruissa. Ilmeisesti tämä sen takia, että niissä on yleensä 3-5 pahvin palasta roikkumassa hakaneulalla.


Taion sinut...:
Eli taikasauvat pääsevät käyttöön.. Me olemme leikkineet tätä leikkiä hieman eri tavalla aiemmin. Nyt siis keksimme jonkin lorun ja taiomme toisiamma eri eläimiksi ja sitten on esitettävä tuota eläintä.

Tontturivistö:
Paperihaitarille ja leikotaan tonttu jonka käsien sekä kenkien kärjet jätetään leikkomatta. Lapset pääsevät koristelemaan ne ja saadaan pöytäkoriste.

Langasta possu:
Tehdään tupsu, jolle liimataan huovasta kärsä, silmät, korvat ja langasta sorkat. Sitten näillä koristellaan lahjoja ja mahdollisesti kuusta. Riippuu innokkuudesta. Voi olla hieman haastetta meidän pojalle. Tää on mielummin eskarilaisten askartelu.

Joulusukka:
Parittomat villasukat menevät koristelluun ja päätyvät seinälle lankaan pyykkipojilla roikkumaan. Myös yksi uusi sukka olisi tarkoitus tehdä huovasta ja laittaa sinne pikkupaketteja eräälle sukulaiselle. Pakatteihin tulee sorminukkeja. Tästä saisi myös jollekin aikuisella vaikka runokalenterin.

Yllätä joku!:
 Ajattelin saada lapset ajattelemaan muitakin ja teemme jonkin pienen yllätyksen yhdessä lasten valitsemalle henkilölle.

Avaimenperät:
Hankin sellaisia avaimenperiä joiden väliin saa esim. pienen piirustuksen.

Kirjanmerkki:
Kaikkiin kirja lahjoihin ja unisatukirjan väliin askarrellaan kirjan merkit ja mahdollisuuksien mukaan ne myös laminoidaan niin säilyvät hyvänä. Unisatukirjanmerkin nurkat pitää pyöristää ettei sillä saada vahinkoja aikaiseksi. Yksi meni jo pojan kummitädille.

Peperi punontaa:
Tämä on siis juuri sitä ekan yli ja seuraavan ali. Taas isoveljen puuhaa, kun neiti nukkuu. Tästäkin saisi kirjanmerkin tehtyä.

Lumiukko:
Jos emme saa lunta teemme toisistamme (koko perhe) lumiukkoja.

Mikä satu?
Poika tuntee paljon perinteisiä satuja ja rakastaa tietokilpailuja. Tein jo valmiiksi tylsiä hetkiä varten vihjeitä joista tulisi arvata mikä satu on kyseessä. Käy muuten autopuuhaksi hyvin.

Hautausmaalle:
Käymme varmasti useasti eri vuorokaudenaikoina hautausmaalla.

Ulos ja mikä vaatetus:
Paperinukke seinälle ja sille on tehdään erilaisia vaatteita joiden avulla opetellaan mitä sinne ulos kannattaa pukea.

Lahjoitus:
Löytyisikö jotain vanhoja leluja tai kirjoja lahjoitukseen , kun kumminkin jouluna on tullut paljon uusia. Tänä vuonna varmasti löytyy liian vauvaisia leluja. Niitä voi sitten tarjota tutulle vauvalle, päiväkotiin, sairaalaan tai viedä lahjoitettavaksi.

Heitä hernepussia:
Meillä on valmiiksi hernepusseja ja niille laitetaan erilaisia paikkoja mihin niitä heitellään. Onnistuu myös pikkuneidiltä :)

Miten pysyä hereillä?
Näin jonkun satukirjankin aiheesta, mutta tuota on myös hauska pohtia lasten kanssa. Meillä tosin on lapset hyviä valvomaan. Ajattelin myös kertoa omia uuden vuoden hereillä pito -konsteja lapsuudestani nyt kun lapsuuteni kiinnostaa poikaa kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti